Nederlands

300 jaar oude trend kleuren

300 jaar oude trend kleuren

Inspiratie vinden we in vele bronnen. Kunst is voor mij vaak een van de meest verrassende bronnen. Voor een Color Concept is het prachtig als we daarbij een kunstwerk kunnen vinden dat etaleert hoe goed de kleuren samen werken.

Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer, was ik volop bezig met het Color Concept Herfst/Winter 2019/20. Ik liep door het centrum van Den Haag om wat winkels te bezoeken voor inspiratie en eigenlijk was het daarvoor veel te warm.

Omdat ik een Museum Jaarkaart heb, dacht ik niet lang na toen we langs het Mauritshuis kwamen. De temperatuur was heerlijk daar.

En mijn inmiddels afgekoelde hersenen kregen direct alweer input voor nieuwe ideeën voor mijn gewenste trend kleuren.

Het kan raar lopen want toen ik het beroemde 'Meisje met de parel' van Vermeer zag, kreeg ik juist een herinnering aan een schilderij van Vermeer dat daar helemaal niet hing. En zag ik opeens de prachtige kleuren combinatie van 'Meisje met de melkkan' van Vermeer. Geschilderd in 1658. Die vrijwel exacte kleuren groen, geel en blauw zaten al ergens te sluimeren in mijn hoofd en kwamen nu prominent in mijn gedachten tevoorschijn.

De Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw stonden bekend om hun fenomenale toepassing van kleuren en het spelen met licht(inval). Een criticus schreef over dit schilderij dat het misschien wel zijn mooiste kleuren combinatie van zijn hele oeuvre is. Tja, dat las ik pas nadat dit schilderij in mijn gedachten verscheen maar blijkbaar was dit in mijn gedachten ook zo geordend.

Vermeer schilderde met een dure ultramarine kleur gemaakt van verpulverde Lapis Lazuli stenen, terwijl andere schilders daarop bespaarden door de goedkopere Azurite te gebruiken. Naast ultramarine blauw vallen het geel en groen in deze compositie op. 

In ieder geval viel voor mij alles op zijn plaats en is dit schilderij prominent opgenomen in Color Concept 'Botanic Blues'. Een echte publiekslieveling, zowel bij mijn klanten als bij mijzelf.

Afijn, inmiddels nog volop bezig met de nieuwe Voorjaar/Zomer trendkleuren voor 2020. Vlak voor het einde van het jaar moet die nog gedrukt worden en dan is de premiere op de Heimtextil in Frankfurt (8-11 januari). En online op www.colorconcept.shop natuurlijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »